یکی از دغدغههای اصلی تریدرها در بازار پرتلاطم رمز ارز پیدا کردن راهی است که از طریق آن بتوانند ضرر و زیان را به حداقل ممکن برسانند و سرمایه و سودشان را حفظ کنند. البته هیچ راهی وجود ندارد که بتوان به طور کامل به این هدف دست پیدا کرد؛ با این حال شناخت کلی انواع سفارشها در معاملات رمزارز میتواند تا حد زیادی کمک کند تا با آرامش خاطر بیشتری به معامله بپردازید.
در این مطلب از وبلاگ بیتمکس با اصطلاحات، مفاهیم و انواع سفارش (order) در دنیای معاملات رمز ارز آشنا میشوید.
نوع سفارش در معامله چه تاثیری دارد؟
در واقع آنچه که ما به عنوان انواع سفارش در دنیای رمز ارزها میشناسیم به تریدر کمک میکند تا بر روی سفارشی که ثبت کرده است کنترل بیشتری داشته باشد. با شناخت انواع سفارش و بهکارگیری درست آنها میتوان دستورالعمل و شرایط خاصی را برای سفارش ثبت کرد و تحت آن قوانین به معامله پرداخت. این سفارشها به شرایط معامله تنوع میدهند و باعث میشوند تا با استفاده از شروطی خاص روی دو فاکتور قیمت و زمان انجام معامله کنترل بیشتری ایجاد شود.
نقش دفتر سفارش در معامله چیست؟
به زبان ساده و بهطور خلاصه میتوان گفت دفتر سفارش (order book) فهرستی از تک تک سفارشهای خرید و فروش ارز دیجیتال است. هر دفتر سفارش از دو ستون خریداران و فروشندگان تشکیل شده است. در این فهرست هر کدام از خریداران و فروشندگان میتوانند قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنند و بر اساس آن در این فهرست قرار بگیرند. در این دفتر سفارشهای خریداران با رنگ سبز و سفارشهای فروشندگان با رنگ قرمز نمایش داده میشود.
حال پرسشی که مطرح میشود این است که چه چیز جایگاه افراد و ترتیب قرار گرفتن آنها در این فهرست را تعیین میکند؟
طبیعتا در هر معاملهای فروشنده ترجیح میدهد که با بالاترین قیمت ممکن معامله کند و خریدار هم مایل است تا بتواند به کمترین قیمت ممکن خرید خود را انجام دهد. این قاعده در بازار رمز ارز هم وجود دارد و همین اصل است که ترتیب قرارگیری سفارشها در دفتر سفارش را تعیین میکند.
به این ترتیب سفارش فروشندهای که در میان فروشندگان کمترین قیمت را ثبت کرده است در بالای فهرست قرار میگیرد و در بخش خریداران هم سفارشی که بیشترین قیمت را پیشنهاد داده در صدر قرار دارد.
اولین نوع سفارش؛ سفارش بازار
سفارش بازار (Market Order) را شاید بتوان سادهترین شکل سفارش در معاملات رمز ارز دانست. سفارش بازار به معنی خرید یک ارز دیجیتال به بهترین قیمت موجود در بازار است. در اینجا منظور از بهترین قیمت برای خریداران پایینترین قیمتی است که فروشندگان همان ارز دیجیتال سفارش دادهاند و برای فروشندگان دقیقا به صورت برعکس و بالاترین قیمتی است که خریداران آن ارز دیجیتال سفارشگذاری کردهاند. این سفارشها بلافاصله ثبت میشود و معامله انجام خواهد شد؛ به همین دلیل اصطلاحا به کسانی که به این شیوه معامله میکنند Takers میگویند.
خوب است بدانید این سبک سفارش برای خرید و فروشهای کلان به هیچ وجه مناسب نیست؛ زیرا ممکن است بهترین قیمت موجود در بازار در آن زمان با رقم مورد نظر فرد تفاوت داشته باشد. این سفارشها در دفتر سفارش ثبت نمیشوند و قیمت معینی برای آنها وجود ندارد.
دومین نوع سفارش؛ سفارش محدود
سفارش محدود (Limit Order) نوعی از سفارش است که در آن خریدار یا فروشنده قیمت مورد نظر خود برای معامله را تعیین میکند. در این شرایط معامله تنها در صورتی انجام خواهد شد که قیمت بازار با قیمت مورد نظر فرد برابر شود.
این نوع سفارش در مقایسه با سفارش بازار زمانبرتر است. در واقع در شرایطی که سفارش بازار بلافاصله انجام خواهد شد، ممکن است مدت زمان خیلی زیادی طول بکشد تا یک سفارش محدود معامله شود.
این نوع سفارش به تریدرها کمک میکند تا بتوانند خطرات ناشی از نوسانات بازار را کنترل کنند و امنیت بیشتری برای سرمایه خود فراهم آورند.
به سفارشهای محدود به اصطلاح Makers گفته میشود؛ زیرا این سفارشها هستند که عمق بازار را تشکیل میدهند و به فرد کمک میکنند تا بتواند با آرامشخاطر از این که سفارش و قیمتش ثبت شده است، به رصد بازار بپردازد.
اگر قصد دارید از این نوع سفارش استفاده کنید، لازم است بدانید در برخی از موارد با وجود این که قیمت بازار به قیمت تعیین شده توسط فرد میرسد، ممکن است معامله انجام نشود. این مورد در زمانی رخ میدهد که تعداد بسیار زیادی سفارش با همان محدوده قیمت ثبت شده باشند. در این شرایط اولویت را زمانبندی سفارشگذاری تعیین میکند و کسانی که زودتر با قیمت مذکور سفارش خود را ثبت کردند در اولویت معامله قرار میگیرند. خطری که این حالت ایجاد میکند این است که پیش از انجام معامله و رسیدن نوبت به تریدر قیمت بازار تغییر کند.
برای فرار از این شرایط تکنیکهای فراوانی وجود دارد؛ به عنوان مثال میتوان به قیمتگذاری خرید اندکی بیشتر از توقع عموم بازار و قیمتگذاری فروش کمی کمتر از عموم فروشندگان اشاره کرد. البته با توجه به این که عده زیادی از تریدرها انواع تکنیکها را در این حوزه دنبال میکنند بهترین یاریرسان شما مطالعه بازار در زمانهای مختلف و پیش از ثبت سفارش محدود است.
سومین نوع سفارش؛ سفارش توقف
سفارش توقف (Stop Order) یکی دیگر از انواع سفارشها در بازار معاملات رمزارز است. این سفارش شباهت بسیار زیادی با سفارش محدود دارد. سفارش توقف عملکرد دو سفارش محدود و سفارش توقف را در دل خود جای داده است.
نکته جالب اینجاست که در بخش اول که یک سفارش محدود است، سفارش تریدر به همین عنوان در دفتر سفارش قابل مشاهده است اما تا زمانی که به بازه مورد نظر نرسد بخش دوم سفارش که همان سفارش توقف است نمایش داده نخواهد شد. این بخش دوم سفارش یا همان سفارش توقف است که دست تریدرها را تا حد زیادی باز میگذارد و به آنها کمک میکند تا بتوانند سفارش محدود یا سفارش بازار خود را به خوبی تحت کنترل نگه دارند.
برای درک بهتر استراتژی هر یک از این دو سفارش باید بدانید که در یک سفارش محدود در واقع تریدر تابعی را تعریف کرده است که اگر قیمت بازار به اندازه A رسید، سفارش به میزان B ثبت شود؛ اما در یک سفارش توقف در واقع تابع تعریف شده این است که اگر قیمت بازار به اندازه A رسید بلافاصله معامله را انجام بده.
همانطور که مشاهده میکنید سفارش توقف مانند اهرمی تعیین کننده و اثرگذار است که میتواند استراتژیهای متنوعتری را برای تریدرها به ارمغان بیاورد.
چهارمین نوع سفارش؛ سفارش مقیاس
سفارش مقیاس (Scale Order) نوعی دیگر از سفارشها است که در واقع از چندین سفارش محدود تشکیل شده است. هدف از این سفارش ایجاد یک سفارش پلکانی چند مرحلهای است. مزیت این روش این است که سود تریدر از سفارشهای بزرگی که در بازار رخ میدهد کمتر تاثیر بپذیرد و شیب نوسانات بازار را اندکی متعادلتر کند.
در واقع در این نوع سفارش به جای این که یک خرید بزرگ انجام شود، آن را به خریدهای کوچکتر تقسیم میکنید. این موضوع باعث میشود تا دیگران متوجه مقیاس سفارش شما نشوند و این معامله تاثیر روانی بر روی دیگر تریدرها و یا قیمت موجود در بازار نداشته باشد.
با دستورالعملهای سفارشها آشنا شوید
علاوه بر انواع سفارشهای موجود در بازار معاملات رمز ارز، دستورالعملهایی هم وجود دارند که نحوه عملکرد سفارشها را کنترل میکنند. همانطور که در ابتدای مطلب و در بخش سفارش محدود اشاره کردیم، این نوع از سفارشها ممکن است برای مدت زمان زیادی باقی بمانند و به معامله منجر نشوند. خطری که این نوع ثبت سفارش دارد امکان فراموش شدن آن و انجام معامله در شرایط نامناسب است.
دستورالعملهای Time_In_Force به تریدر کمک میکند تا از چنین خطراتی جلوگیری کند. دو حالت رایج و ساده این دستورالعملها این است که بلافاصله انجام و یا کنسل شود، یا آنقدر باقی بماند تا انجام شود.
انواع دیگری از دستورالعملها با نام Fill-or-Kill وجود دارند که عملکردشان به این صورت است که اگر به طور کامل انجام نشوند کنسل خواهند شد.
دستور دیگری با نام Day Order هم وجود دارد که بر اساس آن اگر تا پایان روز معامله صورت نگیرد کنسل خواهد شد. نکته قابل توجه در این نوع دستورالعملها این است که میتوانید آنها را با یکدیگر ترکیب کنید و با توجه به آن استراتژی دقیقتری بچینید.
Post-Only راهی برای دور زدن کارمزد بالا
دستورالعمل دیگری که میتوان از آن استفاده کرد Post_Only نام دارد. این دستورالعمل تنها در صورتی اجرا خواهد شد که امکان انجام آن به طور کامل وجود نداشته باشد.
در واقع این دستورالعمل هنگامی کاربرد دارد که در زمان سفارشگذاری سفارش خرید/فروش متناظر وجود داشته و امکان انجام معامله در همان هنگام باشد. در این هنگام تریدرها برای فرار از کارمزد بالاتری که بر روی سفارش بازار وجود دارد، ترجیح میدهند با کمک این دستور آن را تبدیل به سفارش محدود کنند.
سخن پایانی
همانطور که در طول مطلب اشاره شد، هر یک از این دستورالعملها و انواع سفارش میتوانند با توجه به شرایط متغیر بازار و اهداف تریدر به کمک او بیایند تا بتواند استراتژی هوشمندانهترین را برای مدیریت ریسک و حفاظت از سرمایه خود در برابر نوسانات بازار داشته باشد. نحوه ترکیب و چینش این استراتژیها مطالعه بهتر و بیشتر بازار آسانتر خواهد شد و به تریدر کمک خواهد کرد تا بتواند معامله بهتری داشته باشد.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. اگر دوست دارید بیشتر درباره اخبار رمز ارزها بدانید، میتوانید مقالات بلاگ بیتمکس را مطالعه کنید.