بازار و پیش بینی قیمت لحظه ای ارز دیجیتال یا همان کریپتوکارنسی و فارکس دو بازار محبوب جهانی هستند. افراد بسیار زیادی در این دو بازار مشغول فعالیت هستند. افراد با توجه به مواردی مانند میزان دانش، علاقه، امکانات در دسترس و بسیاری از موارد دیگر یکی از این بازارها را برای فعالیت انتخاب میکنند. یکی از مهمترین مواردی که به افراد در انتخاب بازار مناسب برای فعالیت کمک میکند، آشنایی با تفاوتهای آنهاست. همین امر سبب شده تا در این مطلب به تفاوت فارکس و کریپتو بپردازیم.
فارکس چیست؟
بازار فارکس (Forex) را باید بزرگترین بازار جهان دانست که در آن میتوان ارزهای بینالمللی را به صورت جفت ارز معامله کرد. از معروفترین جفت ارزهای بازار فارکس میتوان به جفت ارز دلار-یورو اشاره کرد. اما جفت ارزها تنها مورد معامله در این بازار نیستند. در این بازار کالاهای ارزشمند دیگری مانند طلا، نفت، سنگها و فلزات گرانبها و بسیاری موارد دیگر نیز معامله میشود.
کریپتو چیست؟
بازار کریپتو یا همان بازار ارزهای دیجیتال بازاری است که در آن تنها ارزهای دیجیتال معامله میشوند. در حقیقت کاربران در این بازار کوینها و توکنهای متفاوت را معامله میکنند. با توجه به عدم وجود کالاهای فیزیکی در این بازار و استفاده از فناوری بلاک چین در آن، معاملات با امنیت و سرعت بالایی انجام میشود. این بازار نوپا که حتی 20 سال از عمر آن نمیگذرد، به دلیل رشد قیمت بالا توانسته توجه افراد بسیار زیادی را به خود جلب کند. از مهمترین و معروفترین کوینها و توکنهای بازار ارز دیجیتال میتوان به بیت کوین، اتریوم، تتر و سولانا اشاره کرد.
بررسی تفاوت فارکس و کریپتو
درست است که بازار فارکس و کریپتو هر دو بازاری مالی محسوب میشوند اما این بازارها تفاوتهای بسیار بزرگی با یکدیگر دارند. از موارد زیر میتوان به عنوان تفاوت فارکس و کریپتو نام برد.
بزرگی بازار و میزان نقدینگی
مهمترین و بزرگترین تفاوت فارکس و کریپتو بزرگی بازار و میزان نقدینگی آنهاست. از فارکس میتوان به عنوان بزرگترین بازار مالی دنیا نام برد. حجم معاملات بازار فارکس بسیار بالاست. به گونهای که حجم معاملات یک روز بازار فارکس از کل ارزش دنیای کریپتوکارنسی بیشتر است. به صورت میانگین در بازار فارکس روزانه 6 تریلیون دلار معامله انجام میشود و این در حالی است که ارزش کل بازار کریپتو در حدود 2 تریلیون دلار است. این حجم معاملۀ بالا سبب شده که میزان نقدینگی در بازار فارکس بسیار بیشتر باشد. میزان نقدینگی بیشتر به معنی انجام معاملات به شکلی سریعتر و نوسان کمتر در آن است.
نوسانات
دومین تفاوت فارکس و کریپتو میزان نوسان نمادهای متفاوت این بازارهاست. در بازار ارزهای دیجیتال نوسان گاهی آنقدر شدید است که بسیاری از افراد حرفهای نیز از مشاهده آن تعجب میکنند. مشاهده رشد یا سقوط چندین درصدی ارزهای دیجیتال متفاوت تبدیل به موضوعی عادی در بازار کریپتوکارنسی شده است. در حالی که میزان نوسان نمادهای متفاوت بازار فارکس بسیار کمتر است.
قانونمندی
از قانونمندی باید به عنوان سومین تفاوت فارکس و کریپتو یاد کرد. بازار فارکس کاملا قانونمند است و نهادهای ذیصلاح روی فعالیت تمام بخشهای آن نظارتی دقیق دارند. نهادهای نظارتی به صورت مداوم فعالیتهای بخشهای متفاوت بازار فارکس مانند بروکرها و معاملهگران را بررسی میکنند تا احتمال بروز مواردی مانند کلاهبرداری و موارد مشابه را کاهش دهند. این در حالی است که بخشهای بسیاری از بازار کریپتوکارنسی قانونمند نیست و نهادهای نظارتی کشورهای متفاوت نظارت روی بخشهای مختلف آن ندارند.
ساعتهای کاری
ساعت کاری یک تفاوت دیگری است که میان بازار فارکس و کریپتوکارنسی وجود دارد. بازار ارزهای دیجیتال به صورت تمام وقت در تمام طول هفته باز است و هیچگاه تعطیل نمیشود. افراد در تمام طول سال و در هر ساعتی میتوانند در این بازار فعالیت کنند و کوینها و توکنهای مدنظر خود را معامله کنند. این در حالی است که بازار فارکس روز دوشنبه باز میشود و روز جمعه تعطیل میشود. یعنی در روزهای شنبه و یکشنبه امکان فعالیت در این بازار وجود نخواهد داشت.
داراییهای مورد معامله
از داراییهای مورد معامله میتوان به عنوان پنجمین تفاوت فارکس و کریپتو یاد کرد. در بازار فارکس میتوان داراییهای متفاوتی مانند جفت ارزهای فیات، فلزات گرانبها، شاخصها، کالاها و بسیاری موارد دیگر را معامله کرد. در صورتی که در بازار ارزهای دیجیتال تنها میتوان کوینها و توکنها را خرید و فروش کرد. البته باید توجه داشته باشید که در حال حاضر تعداد کوینها و توکنها بسیار زیاد است و کاربران به تنوع بالایی از ارزهای دیجیتال دسترسی دارند. اما تنها دارایی مورد معامله در بازار کریپتوکارنسی همین کوینها و توکنها هستند.
مزایا و معایب بازار فارکس و کریپتو
تفاوت فارکس و کریپتو سبب شده تا هر کدام از این بازارهای مالی مزایای و معایب خاص خود را داشته باشند. از این مزایا و معایب نیز میتوان به عنوان یکی دیگر از تفاوتهای این بازارها نام برد. در ادامه مزایا و معایب هر کدام از این بازارهای مالی را با هم بررسی خواهیم کرد.
ویژگی | بازار فارکس | بازار کریپتوکارنسی |
---|---|---|
تعریف | بازار خرید و فروش ارزهای مختلف در سطح جهانی | بازار خرید و فروش ارزهای دیجیتال مبتنی بر فناوری بلاک چین |
نقدینگی | بسیار بالا، بزرگترین بازار مالی جهان | در مقایسه با فارکس کمتر، اما در حال رشد |
دسترسی | آسان و جهانی، از طریق بروکرها | معمولاً آسان، اما مقررات و پلتفرمهای مختلفی وجود دارد |
اهرم | اهرم بالا برای افزایش قدرت خرید | برخی صرافیها اهرم ارائه میدهند |
تنوع دارایی | جفت ارزها، شاخصها، کالاها | انواع مختلف ارزهای دیجیتال، توکنها |
تنظیمگری | بسیار تنظیمشده و تحت نظارت نهادهای مالی | عمدتاً غیرمتمرکز و بدون نظارت مرکزی |
نوسان | نسبتا پایین، پایدارتر | بسیار بالا، ریسک و بازده بالا |
کارمزد | رقابتی، اما متغیر | معمولاً پایینتر به دلیل فناوری بلاک چین |
امنیت | تحت نظارت نهادهای مالی، بیمه ممکن است وجود داشته باشد | بستگی به کیف پول و صرافی دارد، خطر هک وجود دارد |
مالیات | قوانین مالیاتی مشخص | قوانین مالیاتی متفاوت و پیچیده در هر کشور |
یادگیری | نیاز به دانش تحلیل تکنیکال و فاندامنتال | نیاز به درک فناوری بلاک چین و اقتصاد رمزنگاری |
مزایای بازار فارکس
بازار فارکس را باید بازاری قدیمی، بالغ و کاملا زیر نظر نهادهای نظارتی دانست. از مهمترین مزایای بازار فارکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نقدینگی بسیار بالا: از فارکس به عنوان بزرگترین بازار مالی جهان نام میبرند و همین امر سبب شده تا میزان نقدینگی آن بسیار بالا باشد. نقدینگی بالا به معنی انجام معاملات به شکلی سریعتر و هزینه پرداختی کمتر برای تراکنشهاست.
- دسترسی ساده: دسترسی به فارکس بسیار ساده است و کاربران بسیاری در تمام نقاط جهان میتوانند به این بازار دسترسی داشته باشند و از خدمات آن برای انجام معاملات مدنظر خود استفاده کنند.
- اهرمهای بسیار بالا: وجود اهرمهایی با میزان بالا که توسط بروکرها به کاربران ارائه میشود، کاربران در صورت داشتن دانش بالا میتوانند در موقعیتهای جذاب با سرمایه نه چندان زیاد، سودهای مناسبی کسب کنند.
- تنوع داراییها: در بازار فارکس میتوان روی داراییهای بسیاری معامله کرد. همین امر سبب شده تا کاربران بتوانند سبد خود را با استفاده از داراییهای متفاوت پر کنند. در بسیاری زمانها در صورت کاهش ارزش برخی داراییها در بازار فارکس، برخی دیگر رشد میکنند و همین امر جلوی متضرر شدن کاربران را میگیرد.
- وجود بیمه حفاظت از سرمایه: برخی از کارگزاران در بازار فارکس بیمهای تحت عنوان بیمه حفاظت از سرمایه دارند. این بیمه میتواند در زمانی که کاربر به دلایلی مانند رویدادهای خاص، خطاهای معاملاتی کارگزار، کلاهبرداری و مشکلات فنی پول خود را از دست بدهد، ضرر او توسط بروکر جبران میشود. وجود این بیمه باعث شده تا امنیت سرمایه افراد در فارکس بسیار بالاتر باشد.
معایب بازار فارکس
در کنار مزایای متنوع بازار فارکس با معایبی نیز همراه است که کاربران باید به آنها توجه داشته باشند. این معایب عبارتند از:
- قابلیت شناسایی برای دریافت مالیات: قانونگذاری در بازار فارکس کامل است و فارکس زیر نظر نهادهای نظارتی فعالیت میکند. همین امر سبب شده تا بتوانند کاربران را شناسایی کنند و مالیاتهای لازم را از آنها دریافت کنند.
- نیاز به دانش بالا: انجام معاملات متفاوت در بازار فارکس نیاز به دانش بالایی دارد. کاربران باید روی تحلیل و استراتژیهای موثر تسلط کافی را داشته باشند. بسیاری از معاملهگران مبتدی در ابتدای ورود به بازار فارکس، ضررهای هنگفتی را تجربه میکنند. به همین دلیل کارشناسان به افراد مبتدی توصیه میکنند که با توجه به مواردی مانند عدم وارد کردن تمام سرمایه به بازار و آشنایی با روشهای مدیریت سرمایه به مرور دانش خود را تقویت کنند.
- نوسان پایین و اهرم بالا: نوسان پایین بازار فارکس سبب شده تا برخی کاربران ریسکپذیر از اهرمهای بسیار بالایی استفاده کنند. استفاده از اهرمهای بالا در زمانی که تحلیل آنها درست باشد، سبب دریافت سود مناسبی خواهد شد. اما اهرم بالا را باید شمشیری دو لبه دانست. در صورتی که تحلیلهای فرد درست نباشد و بازار خلاف پیشبینی او حرکت کند، میزان ضرر او نیز زیاد خواهد بود.
مزایای بازار ارزهای دیجیتال
برای اینکه تفاوت فارکس و کریپتو را به درستی درک کنید، باید با مزایای و معایب بازار ارزهای دیجیتال نیز آشنا شوید. مهمترین مزایای بازار کریپتوکارنسی عبارتند از:
- امکان دریافت سودهای بسیار بالا: نوسان بازار ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است. بسیاری از کوینها و توکنهای این بازار در برخی روزها افزایشهایی را تجربه کردهاند. این درصد میزان رشد بالا از آن مواردی است که در بازار فارکس به ندرت مشاهده میشود. در صورتی که فرد دانش مناسبی داشته باشد و بتواند کوینها و توکنهای مستعد رشد را در زمان مناسب شناسایی و خریداری کند، سود قابل توجهی کسب خواهد کرد.
- تمرکززدایی: بازار ارزهای دیجیتال بازاری نوین و تازه تاسیس است. فعالان این بازار در محیطی غیرمتمرکز و بدون نظارت شخص ثالث اقدامات مدنظر خود را انجام میدهند. این موضوع به کاربران آزادی عمل بسیار بیشتری میدهد و آنها میتوانند به راحتی اقدامات مدنظر خود مانند سرمایهگذاری و ترید را انجام دهند.
- کارمزد پایین: کاربران در زمان انجام تراکنشهای متفاوت در بازار کریپتوکارنسی معمولا کارمزد بسیار کمی پرداخت میکنند. در بسیاری مواقع این کارمزد حتی از بازار فارکس کمتر است. پرداخت کارمزد پایینتر باعث صرفهجویی در هزینههای کاربران خواهد شد و به مرور این عدد میتواند به عددی قابل توجه تبدیل شود.
- امنیت و سرعت بالا: فناوری بلاک چین بستری امن و سریع برای انجام تراکنشهای متفاوت است. در صورتی که کاربران به نکات امنیتی و موارد مشابه توجه لازم را داشته باشند، احتمال برخورد با کلاهبرداران و سارقان بسیار کم است.
معایب بازار کریپتوکارنسی
پس از بررسی مزایای بازار کریپتوکارنسی، نوبت به معرفی معایب آن میرسد. از مهمترین معایب این بازار مالی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- نوسانات بالا: نوسان بالای بازار کریپتوکارنسی برای کاربران حرفهای بسیار جذاب است. اما این موضوع برای کاربرانی با دانش کمتر، میتواند مشکلات بسیاری مانند از دست دادن بخش بزرگی از سرمایه را به همراه داشته باشد. این ریسک برای تریدرها به دلیل وجود اهرم بسیار بیشتر از کاربران عادی است و بسیاری از تریدرهای مبتدی و نیمه حرفهای بازار کریپتوکارنسی تجربه از دست دادن تمام سرمایهای که در معامله وارد کردهاند را دارند.
- وجود اطلاعات محدود: یک تفاوت فارکس و کریپتو عمر و سابقه آنهاست. بازار کریپتو بازاری نوپا است که کمتر از 20 سال قدمت دارد. بسیاری از بخشهای این بازار هنوز ناشناخته است و کاربران در خصوص بسیاری موارد مانند تمام ارزهای دیجیتال موجود، کاربرد آنها و بسیاری موارد دیگر اطلاعات کافی را ندارند. همین امر سبب شده تا کارشناسان به تمام سرمایهگذاران در این بازار توصیه کنند که قبل از خرید یا معامله یک ارز دیجیتال اطلاعات کافی در خصوص آن را به دست آورند.
- عدم وجود مقررات: غیرمتمرکز بودن بازار کریپتو برای افراد بسیاری جذاب است. اما همین عدم وجود مقررات باعث شده تا بسیاری از افراد سودجو آزادانه در این بازار فعالیت کنند. با توجه به اینکه مسئولیت حفظ داراییهای هر فرد تنها خود اوست، کاربران باید در خصوص موارد امنیتی اطلاعات کافی را به دست آورند و به نکات احتیاطی توجه ویژهای داشته باشند.
مقایسه فارکس و کریپتو
حال که با نکات بسیاری در خصوص تفاوت فارکس و کریپتو آشنا شدید، بد نیست تمام این موارد را در یک جدول به صورت یکجا مشاهده کنید.
ویژگی | فارکس | کریپتوکارنسی | |
1 | میزان نقدینگی | بسیار بالا | پایین یا متوسط |
2 | میزان نوسان | پایین | بسیار بالا |
3 | نظارت | متمرکز با نظارت کامل | غیرمتمرکز با نظارت پایین |
4 | اهرم | دارد | دارد |
5 | زمان فعالیت | از ابتدای روز دوشنبه تا آخر جمعه به صورت 24 ساعته | به صورت شبانه روزی در تمام ایام هفته و بدون تعطیلی |
6 | تایید دولتها | مورد تایید | تایید نشده |
7 | پلتفرم معاملاتی | بروکر | صرافی |
8 | مقبولیت عمومی | بسیار بالا | بالا |
9 | قوانین و مقررات | شفاف و دقیق | غیر شفاف |
10 | عمر بازار | طولانی | نوظهور |
11 | داراییها | متنوع | ارزهای دیجیتال |
جمعبندی
بازار ارزهای دیجیتال و فارکس دو بازار جذاب برای افراد هستند که در صورت داشتن پیش نیازهایی مانند دانش کافی افراد میتوانند از آنها سود دریافت کنند. اما افراد متفاوت با توجه به مواردی مانند سلیقه، امکانات در دسترس، میزان و نوع دانش، میزان ریسکپذیری و سبک فعالیت در یکی از این بازارها را انتخاب میکنند. برای اینکه بتوان بازار مناسب برای یک فرد را انتخاب کرد، علاوه بر موارد گفته شده باید به تفاوت این دو بازار نیز توجه داشت. آشنایی با تفاوت فارکس و کریپتو سبب خواهد شد که کاربران با این تفاوتها، مزایا و معایب هر کدام به خوبی آشنا شوند و گزینه مناسبتری را برای فعالیت انتخاب کنند.